Депардийо гласува в Париж за руски президент

Депардийо гласува в Париж в руското посолство
Депардийо гласува в Париж в руското посолство / БГНЕС

Един от най-известните граждани на Русия – френската кинозвезда Жерар Депардийо – днес в Париж пусна своя глас за президентския вот.

Депардьо, който е приятел на руския президент Владимир Путин, получи руски паспорт от държавния глава през 2013 г., когато имаше малка данъчна война между кинозвездата и властите в родината му.

Руското посолство в Париж пусна в Туитър снимка на 69-годишния Депардьо как той пуска бюлетината си. „Жерар Депардийо гласува на изборите за руски президент в секцията в руското посолство в Париж. Идвайте!“, призова надписа под снимката другите руснаци във Франция.

Видео от момента на гласуването, заснето от репортер на руската телевизия RT, предизвика преди всичко презрителни коментари. „Против обидите съм, но за мен този човек е предател“, написа в Туитър потребител на френски.

Депардийо предизвика олелия през 2012 г., когато обяви, че връща френския си паспорт и се премества в белгия, за да избегне повишаването на данъците от тогавашното правителство на социалистите. Неговата популярност спадна още повече, когато получи руски паспорт от Путин.

Мегаздвездата от "Сирано дьо Бержерак" и франчайзинга "Астерикс и Обеликс", който все още е френски гражданин, от тогава се превърна в непокорен защитник на политиката на Кремъл, включително анексирането на Крим.

"Аз съм гражданин на света", каза той пред италианския вестник „Кориере дела сера“ през 2016 г. "Франция вероятно ще се превърне в Дисниленд за чужденци, населявана от глупаци, които произвеждат вино и вонящо сирене за туристите"./АФП