Германия и на местно ниво призна провала си с мигрантите

GE
GE / БГНЕС

След като канцлерът Ангела Меркел призна, че се е провалила с интеграцията на мигрантите, които наводниха Федералната република през 2015-2016 г., сега това направиха и германските градове.

Съюзът на германските градове и общини е предложил на местните власти да се отказват от мигарнтите и бежанците. Тази мярка е признак за „възникналите проблеми“ при интеграцията на мигрантите, смята председателят на съюза Герд Ландсберг.

Властите в малките населени места при необходимост трябва да се отказват от приема на мигранти. Подобни ограничения са наложителни, ако „натоварването е прекалено голямо““, уточни Ландсберг в интервю за Funke Mediengruppe.

Той посочи, че мигрантите са разположени неравномерно по регионите, въпреки същественото намаляване на техния поток във Федералната република. В резултат новопристигналите не винаги имат достъп до такива необходими условия за интеграция като езиковите курсове, жилище и свободни места в детските градини и училищата.

Премиерът на провинция Саксония Михаел Кречмер се отнася с разбиране към отказа на някои общини да приемат чужденците, по-конкретно Фрайбрег и Залцгитер. Подобно решение е резултат не от нежеланието, а от възникналите проблеми, посочва политикът.

През 2017 г. бившият вицеканцлер Зигмар Габриел заяви, че градовете сами трябва да определят количеството на мигрантите, които искат да приемат. Като поощрение държавата ще покрива разходите за тяхната интеграция, обеща тогава той.

Според данните на Федералното ведомство по въпросите на миграцията и бежанците максималният брой молби за предоставяне на убежище е получен през 2016 г. - 745 000. През миналата година техният брой е намалял до 222,9 хиляди, а за първите два месеца на тази година са получени общо 30,6 хиляди молби. /ДВ