Германия задържа Пучдемон

Германските власти задържаха бившия лидер на Каталуния Карлес Пучдемон при преминаване на границата. Това съобщи адвокатът на политика Жауме Алонсо Куевиляс в Туитър.

Пучдемон е „бил арестувал в Германия, когато е влизал от Дания на път за Белгия от Финландия“. „В момента той се намира в полицейското управление“, добави юристът.

Вестник „Паис“ съобщава, че испанското правителство е получило официално потвърждение от германските власти за задържането на бившия ръководител на каталунското правителство.

На 1 октомври 2017 г. беше проведен референдум за независимост в най-заможния североизточен регион на Испания – Каталуния. Централното правителство определи референдума като незаконен. Мадрид предприе действия за осигуряване на контрола, но на 27 октомври каталунските депутати обявиха независимост от Испания.

Мадрид реагира с назначаването на нови избори, като същевременно уволни правителство на Каталуния и прекрати автономията на региона. Сваленият от длъжност регионален президент Карлос Пучдемон, който е обвинен подтикване към бунтове и размирици, се укри в Белгия в края на октомври миналата година.

Върховният съд на Испания поиска международна заповед за избягалия от страната политик и редица негови привърженици. Те са обвинени в опит за сепаратизъм.

На 22 и 23 март Пучдемон е бил на територията на Финландия, откъдето е заминал за Белгия през Дания и Германия. /БГНЕС