Нови паспорти за британците

Великобритания обяви обществена поръчка за създаването на нови паспорти за британските граждани, след като страната ще излезе от ЕС през 2019 г. За производител на тези паспорти, към момента, се спряга френско-холандска фирма, а не британска.

Британската De La Rue се готви да подаде жалба срещу предварителното решение за сключване на договор с базираната в Париж - Gemalto.

Междувременно подписка, започната от вестника “Дейли Мейл“, за това не европейските паспорти да се правят във Великобритания, събра 266 000 подписа.

Британското правителство реши да удължи с две седмици срока за наддаване, след като вътрешният министър удовлетвори молбата на De La Rue. Говорителят съобщи, че такъв период на „изчакване” не е необичаен. Въпреки това той обясни, че Gemalto остава най-вероятният победител.

„След наддаването стана ясно, че те са най-способни да се справят с нашите нужди свързани със създаването и обслужването на паспортите. Те са с най-доброто качество и на най-добрата цена за данъкоплатците”, допълни той.

Завръщането на синя британски паспорт на мястото на червения европейски е символ за възстановяването на британският суверенитет.

Поддръжниците на Брекзита изтъкват, че ще бъде „национално унижение”, ако паспортите се правят в ЕС.

De La Rue признават, че ще бъдат по-скъпата опция за данъкоплатците, но пък тяхното предложение е било с по-високо качество и с по-висока степен на защита. „Ние потвърждаваме, че предприемаме първи крачки по процедура за обжалване на временното решение”, допълниха от фирмата.

Британските паспорти имат тъмносиня корица от 1921 г. Великобритания сменя цвета им на тъмночервено през 1988 г. заедно с другите страни от ЕС.

Великобритания ще напусне съюза през март 2019 г, а производството на новите паспорти ще започне през октомври 2019 г. /АФП