Православните по света празнуват Великден

Православни християни в Молдова.
Православни християни в Молдова. / БГНЕС

Православните християни в повече от 60 страни по света празнуват днес Възкресение Христово. Пасха по Юлианския календар отбелязват Руската, Българската, Йерусалимската, Македонската, Сръбската, Грузинската, Вселенската и други поместни православни църкви, а в някои държави, като Гърция, този ден е обявен за държавен празник.

[b]Празник на празниците[/b]

Подобно на жените-мироносци, които са отивали към гробницата на Христос и намирайки я пуста, са чули новината на Неговото Възкресение, вярващите обикалят храмовете. Около полунощ звучи възгласа „Христос Воскресе!“ и започва най-радостното и тържествено богослужение в годината. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил тази нощ го оглави в московския храм „Христос Спасител“.

„Победата на Христа над смъртта – това не е само духовна, но и физическа реалност. Господ Иисус наистина воскресе в тяло в името на спасението на всички хора. С Неговото Възкресение смъртта загуби своя необратим характер и за вярващите в Христа стана рождение във вечния живот. Врата, откриваща пътя към небето, към Царството Божие“, отбеляза в своето послание духовният пастир на най-голямата православна църква в света.

Патриарх Кирил в храма "Христос Спасител" в Москва.
Патриарх Кирил в храма "Христос Спасител" в Москва. / БГНЕС

По традиция от Йерусалим бе доставен Благодатният огън. От него бяха запалени светилниците, които бяха разпратени до всички градове на страната. Пасха бе празнувана в над 35 000 храмове на Руската православна църква, които се намират в 68 страни по света.

[b]Традицията на тържеството[/b]

Великден се празнува в течение на 40 дни, но най-тържествена е първата седмица, наречена Светлата седмица. По време на нея ежедневно се извършват красиви богослужения, които точно повтарят службата във Великденската нощ с кръстните обиколки, а царските врати – вратите на олтарите на всички храмове са широко отворени като символ на отворените райски врати.

На Пасха не е прието да се ходи на гробища, това може да се направи чак на 21 април.

Неотделима съставна част на празника – добрите дела, към които са призовани всички християни. Православната служба „Милосърдие“ в Русия ще посети над 15 000 души в болниците и детските домове през Великденската седмица, за да ги поздрави и да им направи подаръци. Всеки желаещ може да се присъедини към тази благотворителна акция.

Патриарх Кирил днес ще посети осъдените, включително на доживотен затвор, в най-големия Бутирски затвор в Москва. От началото на 90-те години там е създаден един от главните центрове за църковно затворническо служение. Свещениците духовно поддържат затворниците и техните роднини.

Архиепископ Стефан в църквата "Свети Климент" в Скопие.
Архиепископ Стефан в църквата "Свети Климент" в Скопие. / БГНЕС

Той ще поздрави чрез видеомост с празника руските военнослужещи в сирийската база Хмеймим. Преди Великден руските военни получиха няколко хиляди козунака, събрани в рамките на съвместна акция на Московската патриаршия, религиозния отдел към Руските въоръжени сили и организацията на ветераните „Бойно братство“.

[b]Великден в Москва[/b]

Безпрецедентно ще бъде празнуването на Пасха тази година в Москва. Тържествата през Светлата седмица ще се състоят в столичните паркове и пешеходните зони в центъра. В рамките на фестивала „Великденски дар“ там са организирани пазари, спектакли, игри за цялото семейство.

Най-големите московски храмове през пасхалните дни отварят своите врати за фестивала „Светло Въскресение“. В него от днес до 22 април ще участват 13 църкви, в които ще се проведат концерти, екскурзии, майсторски-класове за камбанен звън и др. Фестивалът ще бъде открит днес от митрополит Иларион Волокамски в храма „Свети мъченици Михаил и Фьодор Черниговски“. Там ще звучат произведения, посветени на Великден, в изпълнение на Болшой театър и църковни хорове.

Централното събитие в културния живот през великденските дни ще стане грандиозния „Великденски фестивал“ на Валери Гергиев, който ще се проведе от 8 април до 9 май. През тази година той ще обхване 145 градове на Русия и пет страни. На днешния ден Гергиев ще даде два концерта. /ТАСС и БГНЕС