40 хиляди на протест срещу политиката на Макрон

40 хиляди на протест срещу политиката на Макрон
40 хиляди на протест срещу политиката на Макрон / БГНЕС

Около 40 хиляди души участват в протеста срещу политиката на френския президент Еманюел Макрон в Париж. Това съобщи полицията.

В същото време, според организатора на мирния протест - крайнолявата партия на бившия кандидат-президент Жан Люк Меланшон „Неподчинена Франция“, броят на участниците в митинга са четири пъти повече от обявените от официалните власти. "160 хил. души се събраха, за да кажат "Спри, Макрон", пише в изявление, публикувано в Туитър.

Протестните действия срещу социално-икономическата политика на френското правителство започнаха в Париж днес следобед и са в чест на първата годишнина от встъпването в длъжност на Макрон.

Протестът е спокоен. Много от демонстрантите дойдоха на митинга със семействата си, протестиращите вървят по улиците на града. В ръцете им могат да се видят транспаранти с надпис "Не на президента на богатите"," Всички сме едно","Не на социална революция", "Съществува алтернатива". Досега не са регистрирани сериозни инциденти. Единственото изключение е задържането на четирима души, които са носели ножове и кутия с боя.

Редът в града се наблюдава от около 2 хиляди полицаи и жандармерия. Решението за засилване на мерките за сигурност бе взето след бунтовете на 1 май във френската столица, които избухнаха по време на празничното шествие. След това групата от 1200 анархисти и леви, облечени изцяло в черно и криещи лицата си зад маски, се присъединиха към колоната на мирни демонстранти. И започнаха да чупят прозорците на кафенета и магазини по пътя си, както и да подпалват автомобили, велосипеди и кофи за боклук. В навечерието на митинга днес някои институции затвориха стъклените си витрини с коркови панели.

Протестите се провеждат днес в почти всички големи градове във Франция - по-специално в Тулуза, Бордо, Страсбург, Рене. Според организаторите това е само първата стъпка от поредица от протестни действия, планирани във Франция през следващите месеци. Представители на няколко асоциации, синдикати и политически партии вече обявиха, че планират да организират "нов ден срещу политиката на Макрон" на 26 май. /БГНЕС, ТАСС