Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер залитал поради болки от ишиас, а не от влечение към чашката, каза говорител на ЕК.
Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер залитал поради болки от ишиас, а не от влечение към чашката, каза говорител на ЕК. / БГНЕС
Юнкер залитал и се препъвал от ишиас, а не защото бил „на градус“

ЕС заяви в петък, че болки в гърба са причината шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да се препъне на срещата на върха на НАТО. Така беше отречено, че шефът на ЕК е бил „на градус“.

63-годишният политик неколкократно изгуби равновесие на вечерята на срещата на върха в историческия музей в Брюксел в сряда вечерта, преди да се наложи да получи помощ и поставен в инвалидна количка.

В отделни моменти премиерите на Холандия и Португалия го подкрепяха, докато световни лидери, включително американският президент Доналд Тръмп и британският премиер Тереза Мей просто гледаха.

"В сряда вечерта председателят страдаше от изключително болезнена атака на ишиас, придружена от спазми", каза говорителят на Европейската комисия Маргаритис Шинас на ежедневен брифинг.

"Самият председател заяви, че този ишиас засяга способността му да ходи. Това ,за съжаление, се случи в сряда вечерта", добави Шинас.

"Председателят иска да благодари публично на премиерите Марк Рюте и Антонио Коста за това, че му помогнаха в този болезнен момент. Той взима лекарства и се чувства по-добре".

Ишиасът може да причини тежка болка в краката и гърба.

 На срещата на върха на ЕС в Братислава през 2016 г.
На срещата на върха на ЕС в Братислава през 2016 г. / БГНЕС

Известно е, че Юнкер, чийто петгодишен мандат като ръководител на изпълнителната власт на ЕС приключва през 2019 г., използва чувството си за хумор и откровеност, за да постигне компромис в 28-членния Европейски съюз.

Но поведението му предизвика обвинения, че той има склонност към алкохола, което неговият говорител винаги твърдо отрича, както направи и когато го попитаха дали е пиян в сряда.

"Мисля, че е повече от безвкусица, че някои медии се опитаха да сътроврят обидни заглавия, като се възползваха от болката на председателя Юнкер. Не мисля, че това е елегантно и не мисля, че е честно", каза Шинас.

Това не е първият случай, когато поведението на Юнкер на публични събития предизвиква съмнения.

На откриването на срещата на върха в латвийската столица Рига през 2015 г. Юнкер не много тактично целуваше лидерите по главите, играеше си с техните вратовръзки, поздравяваше ги и ги потупваше не само по гърба, но и по стомаха, в гърдите или лицето. В „рамките на майтапа“ Юнкер радостно поздрави премиера на Унгария Виктор Орбан, наричайки го „диктатор“./АФП