"Бебето Тръмп" участва в протестите срещу американския президент пред британския парламент.
"Бебето Тръмп" участва в протестите срещу американския президент пред британския парламент. / БГНЕС
Тръмп хвали Мей, британците протестират

Американският президент Доналд Тръм омаловажи атаките си срещу плановете на Великобритания за Брекзит, като похвали ръководството на министър-председателя Тереза Мей и заяви, че връзките между двете страни "никога да не са били по-силни".

Първото официално посещение на Тръмп във Великобритания бе засенчено от неговата унищожителна критика към плановете на Мей за напускане на Европейския съюз.

"Каквото и да правите, ние го приемаме, просто се уверете, че можем да търгуваме заедно, това е всичко, което има значение", каза Тръмп на Мей след разговори в резиденция Чекърс. Междувременно колоритен протест от десетки хиляди, включително и "Бебето Тръмп“, маршируваха по улиците на Лондон.

Тереза Мей и Доналд Тръмп
Тереза Мей и Доналд Тръмп / БГНЕС

На пресконференция Тръмп многократно похвали ръководството на Мей, като каза, че е "страхотна жена" и призна, че Брекзит е "тежка ситуация".

Те се срещнаха само няколко часа, след като бе публикувано интервю във в. „Сън“, в което Тръмп заяви, че плановете на Май за близки бъдещи връзки с ЕС "вероятно ще убият" надеждите ѝ за търговска сделка с Щатите.

Той предложи, „е това не е това, което са искали гласоподавателите, казвайки, че е посъветвал Мей да поеме по друг път. Той добави, че Борис Джонсън, който напуска поста на външен министър заради плана, ще стане "велик министър-председател".

Тръмп отрече в петък, че е критикувал Май, предполагайки, че в публикацията има елемент на "фалшиви новини". Само че „Сън“ пусна аудиозаписи, потвърждаващи думите мувпубликуваниятекст.

Интервюто на Тръмп предизвика възмущение сред британски политици, които го обвиниха, че бил "твърдо решен да обижда" Мей след 18 месеца сприхави отношения между двамата.

Покрай тази разправия Лондон се изпълни с демонстранти.

Скандирайки "Без Тръмп, без Ку Клукс Клан, без фашистки САЩ!", те водеха над себе си огромен балон, приличащ на президента, изобразяващ плачещо бебе пред сградите на парламента./АФП

Лондон се изпълни с демонстранти
Лондон се изпълни с демонстранти / БГНЕС