Рим предлага кризисен комитет към ЕК за мигрантите

Италианският министър-председател Джузепе Конте предложи да се създаде кризисен комитет на Европейския съюз за разрешаването на миграционния проблем.

Той е изпратил писмо със съответното предложение до председателите на Европейската комисия и на Съвета на Европа Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск.

Работна група под егидата на ЕК би могла да поеме посредническа роля между правителствата на страните-членки на ЕС по въпросите за разпределянето на мигрантите, пристигащи в Европа през южните европейски граници.

„Задачата за разпределението на мигрантите ще се решава не по време на преки телефонни разговори между правителствените глави, а от специален орган, работещ към ЕС. Той ще изпълнява ролята на посредник между правителствата“, уточни Конте.

Рим вече забрани акостирането на кораби на НПО с мигранти в пристанищата на страната. Няколко кораба вече бяха принудени да се отправят в други страни – Испания и Малта. Сега италианското правителство иска и спасените мигранти да не бъдат изпращани само на Апенините. /ТАСС