Британските ВВС зорко следят за руски провокации в небето над Черно море.
Британските ВВС зорко следят за руски провокации в небето над Черно море. / БГНЕС
Русия: полетите на нашите ВВС над Черно море не са заплаха за Великобритания

Действията на руските въоръжени сили, включително полетите на Военнокосмическите сили над акваторията на Черно море съответстват на нормите на международното право и по никакъв начин не застрашават Великобритания и нейните съюзници, заяви пресаташето на посолството на Руската федерация в Лондон.

Изявлението на легацията идва в отговор на съобщението на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, че на 23 август британски изтребители, базирани в Румъния, са били вдигнати във въздуха за прехващане на руски военен самолет, който е извършвал „провокационни действия“ в небето над Черно море.

„Всички действия на въоръжените ни сили напълно съответстват на международното право и по никакъв начин не застрашават Великобритания“, заяви говорителят на руското посолство.

„Можем да разберем когато Кралският флот съпровожда кораби на руския ВМФ, които преминават през Ламанша, в непосредствена близост до британското крайбрежие… Каква заплаха обаче, дори теоретическа, може да представлява за Великобритания и нейните съюзници руски патрулиращ самолет, който лети в близост до руските брегове, на разстояние повече от две хиляди километра от Британските острови“, запитаха от дипломатическото представителство на Руската федерация в Лондон.

В петък министърът на отбраната на Обединеното кралство Гевин Уилямсън окачестви действията на руската страна като „провокация“ и заяви, че страната му е готова да отправи „ясно послание“ като подкрепи своите източноевропейски съюзници и „отговори на всеки акт на агресия“. /ТАСС и БГНЕС