На снимката: изглед към Министерство на външните работи на Русия
На снимката: изглед към Министерство на външните работи на Русия / БГНЕС
Русия: Порошенко извърши провокация, за да отложи изборите

Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа указ за въвеждане на военно положение в страната, който трябва да бъде одобрен от парламента. Той позволява временно прекратяване на члена на Конституцията относно правата на гражданите да избират и да бъдат избирани. Това се посочва в текста на документа, публикуван на интернет страницата на украинския парламент.

„Провокацията в Керченския проток е съзнателно организирана от президента на Украйна Петро Порошенко, с цел отлагане на изборите от 2019 г.“ Това заяви председателят на Държавната Дума на Русия Вячеслав Володин, коментирайки подписването на постановлението за въвеждане на военно положение в страната.

"По същество това е полагане на основи за отлагане на изборите от 2019 г. и за ограничаване на избирателните права на гражданите. За тази цел Порошенко извърши провокация в Керченския проток", каза говорителят. "За съжаление гражданите на Украйна станаха заложници на авантюрите на ръководството, чиято цел е да запази личната си власт по всякакъв начин", подчерта той.

На 27 ноември съдът в Крим ще предприеме ответни мерки за прекратяване на задържането на украинските моряци.

Задържани са 24 членове на екипажа на корабите на украинския флот, след като са пресекли руската граница в Крим, каза премиерът на републиката Сергей Аксенов по Първи канал.

"На ранените е оказана пълна медицинска помощ в Керч, състоянието им е стабилно", каза той. /ТАСС