Рекорден брой американци искат да напуснат САЩ заради Тръмп

Рекорден брой американци искат да напуснат САЩ и да се преместят за постоянно в друга страна. Това сочат данните, публикувани от социологическата служба Галъп.

Според проучването 16% от респондентите заявяват, че искат да се преместят за постоянно в друга държава. Галъп подчертава, че това е най-високият процент за всички времена, когато такива изследвания са извършвани от службата. Социолозите асоциират подобно обществено настроение с президентството на Доналд Тръмп. При бившия американски лидер Барак Обама 10% от анкетираните са заявили, че искат да напуснат страната, в сравнение с около 11% при 43-ият президент Джордж Буш-младши.

През първите две години от президентството на Тръмп 30% от американците под 30-годишна възраст са заявили, че биха искали да напуснат страната за постоянно, като 40% от жените в тази възрастова група мислят същото.

Резултатите от проучването показват, че мнението на респондентите за управлението на Тръмп е най-важният фактор в желанието им да напуснат страната, независимо от пола, възрастта или дохода.

Канада оглавява списъка на страните, в които американците биха искали да се заселят за постоянно. 26% от респондентите посочват Канада като своя цел в сравнение с 12%, предпочели същата страна през 2016 година, съобщава ТАСС.

В проучването, проведено през 2017- 2018 г., са участвали 1000 американци на възраст над 15 години.

Десетки американски звезди на шоу-бизнеса са заявили през 2016 г., че ще напуснат страната, ако Тръмп стане президент. Въпреки това, според вестник Вашингтон Екзаминер, никой от тях не е изпълнил обещанието си. /БГНЕС