Групата на Лима забрани навлизането на високопоставени венецуелски служители на територията на членовете й
Групата на Лима забрани навлизането на високопоставени венецуелски служители на територията на членовете й / БГНЕС
Декларация в подкрепа на Гуайдо подписаха 19 европейски страни

Съвместна декларация от 19 европейски държави потвърди, че те признават ръководителя на Националното събрание на Венецуела Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела.

Изявлението бе подписано от Испания, Португалия, Германия, Великобритания, Дания, Холандия, Франция, Унгария, Австрия, Финландия, Белгия, Люксембург, Чешката република, Латвия, Литва, Естония, Полша, Швеция и Хърватия.

Изброените страни "са взели предвид факта, че Николас Мадуро е решил да не стартира избирателен процес".

Затова според правилата на Конституцията на Венецуела, Хуан Гуайдо, председателят на демократично избраното Народно събрание, се признава и подкрепя от тях като временен президент на Венецуела, с цел да бъдат обявени от него свободни, честни и демократични избори, се казва в съвместния текст на декларацията.

Присъединилите се страни припомниха, че редица членове на ЕС на 26 януари призоваха Николас Мадуро да обяви провеждането на президентски избори в рамките на осем дни. В същия ден ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини направи изявление от името на 28 страни от ЕС, призоваващи за свободни и прозрачни избори. В него се казва, че при липсата на обявяване на организирането на нови избори с необходимите гаранции, през следващите дни ЕС ще предприеме мерки, включително по въпроса с признаване на властта на страната, в съответствие с член 233 от Конституцията на Венецуела.

Председателят на парламента на Венецуела Гуайдо на 23 януари обяви себе си за държавен глава за срока на временното правителство. Съединените щати обявиха признаването на Гуайдо и поискаха от венецуелския президент Николас Мадуро, избирането на когото не считат за законно , да не допуска насилствени действия срещу опозицията. Мадуро се обяви за конституционен президент и нарече главата на опозиционния парламент марионетка на САЩ.

Русия, Китай и няколко други държави подкрепиха Николас Мадуро като легитимен президент на Венецуела.

Източник на РИА Новости в Брюксел съобщи, че Италия е блокирала официално изявлението на целия Европейски съюз, признаващо Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела.

Единадесет от 14-те членове на групата на Лима заявиха в съвместно изявление след среща в Отава, че "потвърждават подкрепата си за процес на мирен преход чрез политически и дипломатически средства без използване на сила".

Те също така призоваха военните във Венецуела да подкрепят лидера на опозицията Хуан Гуайдо като временен президент и "да не възпрепятстват транзита на хуманитарна помощ за венецуелците".

Гуайдо обвини военните, контролирани от президента Николас Мадуро, че планират да отклонят международната хуманитарна помощ, насочена към разкъсваната от кризата страна.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и заместник-ръководителят на европейската дипломация Хелга Шмид също участваха във видеоконферентния разговор на групата на Лима.

Гуайдо, който оглавява контролираното от опозицията Народно събрание, се обърна към групата във видеосъобщение, в което заяви, че очаква с нетърпение „свободни и честни избори възможно най-скоро, за да възстанови демокрацията във Венецуела“.

Венецуелите са "много близо до възстановяването на свободата си", каза той.

Групата на Лима се съгласи да предотврати навлизането на високопоставени венецуелски служители на територията на членовете на групата.

Тя ще прекрати военното сътрудничество с венецуелското правителство. Групата също така заяви, че ще ограничи кредитите на венецуелското правителство в организации, в които членуват страните от Лима.

Групата на Лима, която се състои от 14 държави-членки, беше създадена през август 2017 г. за насърчаване на демократичните реформи във Венецуела. По-голямата част от държавите-членки критикуват сегашния президент на Венецуела Николас Мадуро и признаха лидера на опозицията Хуан Гуайдо за временен лидер на страната. /БГНЕС