Маймуните виждат в агресивността висок социален статус

Бонобо, най-близкият братовчед на човека от животинския свят, е привличан повече от доминиращи и нечувствителни особи, отколкото от нежни и любезни същества. Това сочат заключенията от експериментите, публикувани в четвъртък в списание Current Biology и цитирани от АФП.

Изследователите са изненадани от тези наблюдения, защото бонобо, което е много по-малко агресивно от шимпанзето, се смята за мирно животно, което желае да си сътрудничи.

Според тях изследването подкрепя идеята, че тенденцията да се избягват агресивните индивиди и да се малтретират други хора е едно от поведенията, които отличават хората от други видове.

Дори и на три месеца човешкото същество показва способността да разграничава добрите от "лошите" и предпочита да взаимодейства с хора, които желаят да помагат на другите, показват предишни изследвания.

За да определят дали бонобо споделя същите социални черти, учените от университета Дюк в Северна Каролина (Duke University) провели серия тестове с възрастни бонобо в резерват в Лоя Я в ДР Конго.

Те показвали на 24 бонобо анимация, в която персонажът се опитва с труд да се изкачи на хълм. След това идват двамата главни герои: единият се стреми да му помогне, а другият го отблъсква.

След това изследователите поставяли парче ябълка под отпечатан образ на всеки от двамата главни герои, за да видят кой ще бъде избраният.

В друг опит видеоклип показва някой, който хвърля играчка твърде далеч, за да я достигне. Втори човек се намесва, за да му върне играчката, но трето лице я взема и я отнася.

Нова възможност за избор за бонобото – да приемете парче от ябълка от крадеца или от добрия самарянин?

За разлика от хората, тези примати винаги виждат агресията като символ на висок социален статус

“Струва си да имаш силен съюзник", обобщават учените.

При хората отстраняването на онези, които злоупотребяват с другите, помага да се избегнат лошите партньори и не насърчава агресивното поведение поради страха да не бъдат социално отхвърлени носителите му.

За учените привилегироването на общителните и приятелски настроени личности е ключът за човешките общества да работят хармонично в голям мащаб. /БГНЕС